Ágyi poloska irtás

Az ágyi poloska a fénykerülő, vérszívó rovarok közé tartozik. Alakja ovális, 4-8 mm hosszúságú. Ez egy vörösesbarna élősködő, torán bűzmirigy található, amiből folyamatos, kellemetlen szagot áraszt. Éjjel aktív, a nappali időszakban pedig hasadékokba, repedésekbe, sötét és huzatmentes helyekre húzódik be. Változatos búvóhelyeket talál magának, pl. képkeret, függönykarnis, csillár felfüggesztés, de leginkább a kárpitozott bútorok hézagaiban és ágyrepedésekben szeret rejtőzködni, ezért is kapta az ágyi poloska nevet.

Ezek utalhatnak az ágyi poloska jelenlétére:

Az ágyi poloska leginkább rejtőzködő életmódot folytat, ezért igen nehéz észrevenni - előfordul, hogy csak a fájó, viszkető csípésnyomok árulkodnak a jelenlétéről reggel. Ezek utalhatnak még a rovarfertőzöttségre:

  • Mivel vérrel táplálkozik és álmában közelíti meg az embert, az ágyi poloska jelenlétére utaló nyom lehet az ágyneműn található vérfolt. Ugyanis amennyiben alvás közben agyonnyomtuk a rovart éjszakai forgolódásunkkal, miután már teleszívta magát vérünkkel, akkor kröülbelül 1-2 cm-es vérfolt maradhat a lepedőn.
  • Szintén nyom lehet az ágyi poloska ürüléke, amely homokszem méretű, fekete színű foltok formájában látható az ágyon, illetve ha alapsoabban átvizsgáljuk a lehetséges rejtekhelyeket, akkor a réseknél, repedéseknél.
  • További jel lehet a poloska levedlett bőre. Egy ágyi poloska a teljes fejlődési ciklusa során 5-ször vedlik, ilyenkor az elhalt szövet üres burokként marad hátra.

Az ágyi poloska szaporodása

Sajnos, ez a kellemetlen rovar rendkívüli gyorsasággal szaporodik, mire észrevesszük jelenlétét a lakásban, már tömegesen megtelepedtek.
Egy nőstény ágyi poloska napi 2-3 petét rak, vagyis teljes életciklusa (ami kb. 1,5 év) alatt nagyjából ötszázat. A fehéres színű peték megközelítőleg 1 mm hosszúságúak, a kifejlődésükhöz szükséges idő optimális körülmények között 6-10 nap (kedvezőtlenebb körülmények között akár 30 nap is lehet). A lakóterek páratartalma és hőmérséklete ideális feltételeket jelent a rovarok számára.

Hogyan került ágyi poloska a lakásomba?

Ha valaki netán úgy gondolná, hogy ágyi poloska egy tiszta, rendben tartott lakásban nem fordulhat elő, az nagyot téved. Ezt a rovart nem a kosz vonzza, hanem az ember, pontosabban az emberi vér.

Ágyi poloska két módon kerülhet a lakásba: bemászik valahonnan a saját lábán, vagy pedig mások hozzák be. Utóbbi esetnek is több fajtája van:

  • Egy nyaralás során a szállodában, hotelben könnyen össze lehet szedni ezt a rovart, hiszen az egymást váltó vendégek hozzák-viszik magukkal az apró kis vérszívókat. A csomagokkal, bőröndökkel pedig egyszerűen eljutnak a lakásig.
  • Használt bútor vásárlásakor nagyon óvatosnak kell lenni, hiszen nem tudható, hogy a korábbi helyen volt-e ágyi poloska fertőzöttség.
  • Új bútor vásárlásakor sem vagyunk biztonságban: a bútorgyárban, a raktárban, a boltban vagy a szállító járműben (ahol esetleg használt bútorok is megfordultak) előfordulhatnak a nem kívánatos potyautasok, bár kicsi az esélye.

Mindenesetre, a újonnan bekerült bútorokat érdemes alaposan kiporszívózni, áttörölni, csomagolóanyagaikat átnézni és azonnal kidobni.

Ha megtörtént a baj...

Amennyiben valamilyen módon ágyi poloska került otthonába, mindenképp hívjon szakembert. Ennek a rovarnak a házilagos rovarirtó szerekkel történő kiirtása gyakorlatilag lehetetlen.

Az egyetlen hatékony védekezés, ha a fertőzött területet permetezéssel kezeljük, majd speciális rovarirtó/kiűző füstpatron segítségével kiűzzük a rovarokat a búvóhelyükről.

Ha megjelennek az otthonában vagy a környezetében a nemkívánatos kártevők rovarok vagy rágcsálók ezeknek a kiirtását nem bölcs dolog halogatni vagy házilag próbálkozni mivel nagyon szapora élőlényekről van szó és hetek alatt olyan számban képesek elszaporodni, hogy utána a kiirtásuk is sokkal nehezebb és költségesebb feladatot jelent. Ezért cégünk az Irtójóirtás Kft. a megrendeléstől számított 48 órán belül kiszáll a helyszínre és a megrendelővel egyeztetett módon a legmodernebb és leghatékonyabb eszközök és módszerek alkalmazásával elvégzi a megrendelt kártevő-mentesítést. Árkalkulátorunk segítségével kiszámolhatja, hogy az Ön otthonában mennyibe kerülne professzionális szolgáltatásunk.


Megbízható cég

Irtójóírtás.hu megbízható cég tanúsítvány