NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Megszabadítjuk a 3 leggyakoribb kullancstévhittől

Mellyel többet árt a gyermekeinek is, mintha a legendáktól mentesen készítené fel őket a kullancsszezonra. De mik is ezek pontosan, amiket még szüleink is rosszul tanítottak nekünk?

 

A félelem sok mindenre képes. Többek közt arra is, hogy legendákat gyártasson velünk, és azokat vírusszerűen osszuk tovább egymás közt.
Vannak tévhitek, amiket magunktól „szedünk össze”, de vannak olyan információk is, amiket még a szüleink is tévesen adtak nekünk tovább.

 

Melyek a leggyakoribb tévhitek a kullancsokkal kapcsolatban?

Tévhit az sok van. Ha versenyen indulnának biztosan nehéz lenne felállítani a rangsort. Mi azonban most megpróbálkoztunk vele.
A leggyakoribb hármat hozzuk. Önnek is ismerősek? Vagy netán még mindig úgy véli, igazak?

 

Első számú tévhit: „Ne menj erdőbe kirándulni, mert a fákról esnek a fejedre.”

A kullancsok nem másznak fára. Sőt, egy fa tetején nagyobb biztonságban lehet tőlük, mint a bokrok között az erdőben. Nem várnak ágakon ücsörögve, hogy végre rávethessék magukat valakire. A nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzetet kedvelik.

A kullancsok leginkább füves, bokros területeken vannak jelen. Így egy mezei séta, egy zöldterületen kivitelezett focizás jóval „veszélyesebb móka”, mint egy erdei kirándulás.

Egy-két méternél nem másznak feljebb. A legtöbb kullancsnak pedig nincs szeme. Így látni nem látnak, hanem tapogatóikkal, illetve hő,- és mozgásérzékelő receptoraikkal azonosítják az áldozatokat.

Külső ingerekre hagyatkoznak: melegvérű szervezetekre vadásznak, és érzékelik a szén-monoxid kibocsátást és a hőkibocsátást is. Sőt a szagingerek sem másodlagosak a tájékozódásban.

 

Második számú tévhit: „Rohanj orvoshoz, ha beszakadt a feje.”

Rohant már Ön hétvégén az ügyeletre egy kullancs miatt a gyerekkel?
Nos, a legtöbb orvos véleménye szerint a kullancskiszedés nem ügyeleti feladat.

Azonban sokan rettenetesen félnek tőle, nehogy valami baj történjen, akár beszakadjon a kullancs feje.
Ráadásul sokan úgy véljük, a dokiknak biztosan van valami speciális eszközük mindenre.

De miért is félünk ettől?

A kullancsot kézzel is megfoghatja, ha tudja, és úgy húzhatja ki. De egy egyszerű csipesz (nem kell kullancs-csipesznek lennie feltétlenül) is megteszi. Nincsenek irányelvek, óramutató járással megegyező gyors útmutatók…a kullancsot a fej végénél megfogva könnyedén kihúzhatja.

A kullancs eltávolításakor a fej beszakadhat. Ettől azonban nem kell megijedni. Néhány nap múlva kilökődik. Azonban, ha elkezdi tűvel szurkálni, befertőzheti a sebet.

A kullancsok által terjesztett fertőzések lappangási ideje pedig akár 1 hónap is lehet. Így az ügyelet ebben sem fog Önnek segíteni. Inkább jegyezze fel a kullancs kiszedésének dátumát, és figyelje a helyét.

 

Harmadik számú tévhit: „Elő az éléskamrával és essünk neki a kullancsnak.”

Régi berögzült rossz szokás, hogy a kullancs eltávolítása történhet krémmel, olajjal, ecettel, gyufával. Ami épp a nagymama tudástárából előjön.

Azonban e manipulációk csak a kullancsot késztetik öklendezésre, vagy a béltartalmát nyomjuk vele össze. Növeli a fertőződés kockázatát. A valóság az, hogy nem kell kenegetni, tekergetni vagy elvarázsolni a kullancsot. Egy csipesz és egy határozott mozdulat kell hozzá mindössze.

Mint, ahogy fertőtleníteni sem szükséges.Sőt egyes gyulladáscsökkentő szerek esetleges Lyme-kór esetében ártalmasak is lehetnek.

Kullancsszezon idején minden kültéri időtöltés után (zöldövezet) célszerű kullancsmustrát tartani, és ellenőrizni magunkat. Kullancs eltávolítása esetében pedig gyorsan cselekedni. A tévhiteket pedig elfelejteni.

 

Irtójóirtás Kft.

1188 Budapest Bocskai utca 103/B
Tel/fax: 06 1/630-47-20

Iroda: 06 20/587-89-48

Titkárság: Hőbenreich Fanni
06 20/288-81-45

Tulajdonos,Titkárság: Törökné Vajda Szimonetta
06-70/388-15-50

E-mail: info@irtojoirtaskft.hu

Adószám: 14485297-2-43
Céget bejegyző bíróság neve: Fővárosi Törvényszéki Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 01-09-905924