NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Miért van itt nálunk a rovar, ami 2013 óta kísérti a magyarokat?

Az undorító rovar – mellyel gyerekkorunkban nem találkoztunk-, nemcsak a városlakók problémája. Rettenetesen veszélyes mezőgazdasági kártevőkkel állunk szemben. Ami a biotermésekre jelentik a legnagyobb veszélyt. Mindenkit csak az érdekel, hogy miként lehet kiirtani őket. Habár a védekezés ellenük egyelőre csupán fizikai. Jó hír: már kutatások folynak az irtásukra vonatkozóan.

 

Hamarosan lehet nem a fagy és a jég fogja elverni a termést. Hanem arról fogunk híreket kapni, hogy az idei barackot a poloska tette tönkre.

Az inváziót okozó két faj, kéretlen új jövevény hazánkban. És mindkét faj növényi nedveket szívogat, gyakran a terméseket. Sajnos nem válogatósak.

A vándorpoloska – konyhanyelven csak a “zöld dög” – jelentős károkat okozott már hüvelyesekben, paradicsomban, paprikában, uborkában is.

Azonban társa a “barna”, még csak most kezd igazán terjeszkedni. Mivel természetes ellenségeik hazánkban egyelőre nem ismertek, akadálytalanul szaporodhatnak és terjeszkedhetnek.

De honnan jött e két rejtélyes poloska?

A bénán járó, komótosan járkálgató és néha „megkergülő” rovarok láttán csak annyit tudnak a legtöbben mondani, hogy az „undorító zöld” és a „még undorítóbb barna”.

Helyesen megnevezve a “zöld” a vándorpoloska, amelyről a rovartani szakértők úgy vélik valószínűleg Kelet-Afrikában, illetve Dél-Európában őshonos, és valamikor úgy bő 15 évvel ezelőtt, a 2000-es évek elején jelent meg nálunk.

 Sokan az éghajlatváltozást okolják a terjeszkedésükért.
(Köszönjük globális felmelegedés.)

A “barna dög” az ázsiai márványospoloska. Nevéből logikusan következik, hogy ázsiai származású, és mintázata valóban egy márványpultra emlékeztető.

Kedvenc utazási módszerei a nemzetközi kereskedelmi szállítmányok közül a hajó, vonat, repülő, teherautó. Egyet sem hagytunk ki, ugye?

„Potyautasként” tulajdonképpen bárhová eljut. Bármivel. Igazi túlélő.

 És ott ellenség híján gomba módra elszaporodik. Hazánkat 2013-ban tisztelte meg először.  Így valamelyest még új keletű probléma. Mégis sok gondot okozott már.

Miért ne hagyjuk élve a rovart?

Mert haszontalan. Kártevő. És mert kidobni az ablakon olyan, mintha a csótányunkat dobnánk át a szomszédnak.
A hangosan zümmögő bogarak igazából rendszertanilag nem bogarak, hanem egy önálló alrend a rovarok osztályába tartozó rovarfaj.

Azonban a bogárként köztudatba kerülő undormányok közül egyikük sem jelent veszélyt az emberre. Télen is képesek akár észrevétlenül áttelelni otthonunkban.

Jó hír, hogy a szakma nem tehetetlenkedik. És nemzetközi szinten már folynak kutatások arra vonatkozóan, hogy milyen természetes vagy mesterséges ellenséget lehetne kreálni e rovarnak.

Irtójóirtás Kft.

1188 Budapest Bocskai utca 103/B
Tel/fax: 06 1/630-47-20

Iroda: 06 20/587-89-48

Titkárság: Hőbenreich Fanni
06 20/288-81-45

Tulajdonos,Titkárság: Törökné Vajda Szimonetta
06-70/388-15-50

E-mail: info@irtojoirtaskft.hu

Adószám: 14485297-2-43
Céget bejegyző bíróság neve: Fővárosi Törvényszéki Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 01-09-905924