NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Van, amikor nem rovarirtót, hanem méhészt kell hívni?

A jó idő magával hozza az idegesítő és olykor veszélyes rovarok állandó jelenlétét, olykor rajzásszerű „támadását” az otthonunkat és környezetünket illetően. Talán nemcsak a darazsak, de méhek esetében is a rovarirtó telefonszámáért nyúlna legszívesebben. Pedig másféle szakember hívása ilyenkor a legcélszerűbb.

 

Napsütés, jó idő, rügyek a fán… és kezdünk hálát adni a szúnyoghálóért az ablakon. A tavasz beálltával exponenciálisan nő a „rovarok támadása” a nyílászáróinkat illetően.

Erkély nélküli panellakások egyik legnagyobb problémája éppen az, amikor a meleg hónapokban teljes mértékben elzárják magukat a külvilágtól a felhelyezett szúnyoghálóknak köszönhetően.

Ismerős a szituáció?

Azonban elkerülhetetlenné válhat, amikor a család nyugalmát napközben percenként zavarja meg egy „betévedt” darázs. Fürkészdarazsak előszeretettel lepik körbe a lámpaburát, és fúrnák befelé magukat a különböző repedéseken.

A darázsirtás hiánya komoly problémákat okozhat. Irtásuk azonban különös figyelmet és óvatosságot igényel. A folyton visszatérő darázsproblémának ugyanis sok esetben egy közelben felépített darázsfészek lehet az oka.

De mi a helyzet a méhekkel?

A darazsak mellett a méhek is hozhatnak szívbajt ránk.

Nem egyetlen példány, hanem egy egész raj. Amikor hirtelen nagy mennyiségű raj lepi el a ház falát.
Ugyanezt a jelenséget megfigyelhetjük egy vasárnapi délutáni gyaloglás közben is. Amikor egy faágat, vagy akár egy odút vesznek körbe. És hangjuk már méterekről hallható.

Méhek esetében azonban nem a rovarirtó lesz a legjobb választás

Ha méhek lepik el a házunk környékét, vagy a lakásunk ablakát, akkor érdemes inkább méhészhez fordulni. Befogásuk ugyanis sokkal hasznosabb, és gyorsabb is, mint az irtásuk.

A rovarirtás ilyen esetben amúgy is szívbemarkoló érzést jelent egy rovarirtónak, és jóérzéssel inkább elhatárolódik tőle.

Míg a tetőcserepek alatt, csövekben, föld alatt, redőnytokban megbújó darazsak esetében a fészek felkutatása és abban az összes egyed egyidejű elpusztítása elkerülhetetlen a probléma végleges orvoslása érdekében; méhek esetében is gyors megoldást érhetünk el: azonban nem irtással.

Egy méhész számára a méhraj befogása sok esetben alig több mint 20 perc. Az általa kivitelezett „irtás” vegyszer nélkül történik, így teljesen veszélytelen a lakókra nézve.

Méhészek vállalnak méhrajbefogást?

Ha nemcsak hobbiméhésszel akad dolga – nem is célszerű engedéllyel és szakképzettséggel nem rendelkező „szakembert” megbízni ilyen munkával – előfordulhat, hogy elzárkózik az ilyen jellegű feladattól.

Attól tartva, hogy idegen méhek befogásával megfertőzheti a saját állományát. Azonban nem minden méhész zárkózik el az ilyen jellegű feladatoktól.

A legfontosabb hozzávalók, mely a méhraj befogásához kelleni fognak

Idő, szakértelem, esetleges gyógyszeres kezelés.

Egy igazi méhész mindegyikkel rendelkezik, így a méhek befogása során először az anyaméh elfogását tűzi ki célul.
Az anyaméh rajtól való elszeparálása után rendszerint egy tárolóba feromonos csalétkeket helyeznek ki, ezzel begyűjtve a zsongó méheket.

Ezután pedig már csak az elszállításuk marad hátra. Csak képzett, megfelelő engedélyekkel rendelkező méhészek sok esetben gyógyszeres kezelésben is részesítik a méheket, amennyiben azok fertőzöttek.

Darázs vagy méh? – Mindkettőhöz más szakemberre lesz szüksége

Bár mindkettő sárga-fekete rajzolatú, a darázs sokkal élénkebb, szinte rikító sárga, hosszú és vékony. Otthonunk környékének ellepése pedig fokozatosan valósul meg.

Míg a méhraj szinte pillanatok alatt telepszik meg nagy számban. Darazsak esetében a fészkek gyakorta nehezen felderíthetőek, vagy elég nagyméretűek ahhoz, hogy laikusként érdemes legyen velük felvenni a harcot. Egy megvadult darázskolónia veszélyes lehet Önre nézve. 

A lódarazsak kiirtása minden esetben szakember feladata. De másféle darazsak szakszerű és végleges, valamint biztonságos kiirtására is szakember bevonása javasolt.

Amennyiben méhekkel akad dolga, csakis engedéllyel rendelkező méhésszel érdemes a kapcsolatot felvenni. Aki kellő szakértelemmel áll a méhbefogás témájához. 

Irtójóirtás Kft.

1188 Budapest Bocskai utca 103/B
Tel/fax: 06 1/630-47-20

Iroda: 06 20/587-89-48

Titkárság: Hőbenreich Fanni
06 20/288-81-45

Tulajdonos,Titkárság: Törökné Vajda Szimonetta
06-70/388-15-50

E-mail: info@irtojoirtaskft.hu

Adószám: 14485297-2-43
Céget bejegyző bíróság neve: Fővárosi Törvényszéki Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 01-09-905924