NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Kutyatulajdonosoknak: amit a Babesia-fertőzésről tudni kell

A parkban való vidám játszadozás utáni órákban kutyája a megszokottól ellentétben nem olyan aktív, és bágyadtság jellemzi? Nem eszik, és nem szívesen mozog? Bizonyos beszédes tünetek a babaesia-fertőzés jelei is lehetnek. Kevesen tudják, hogy egy fertőzött kullancs 3 napon belül akár meg is ölheti szeretett kedvencüket. Ne érje be a „talánokkal”.

 

Bizonyára Ön sem gondolná, hogy egy pihentető vasárnapi délutánon a parkban való játszadozás a kutyájával, szó szerint a rémálmok kezdete lehet. Azonban néhány órán belül a gyilkos kór, a kullancs által terjesztett babesiosis véget vethet a nyugodt vasárnapnak.

A babesia (babézia, babesiosis) fertőzés a kutyára nézve halálos megbetegedést is jelenthet. Habár a kutyákat világszerte több különböző Babesia-faj képes megbetegíteni, hazánkban kizárólag a Babesia canis varietas canis jelenlétéről tudnak a szakemberek.

Egy egysejtű parazitáról, mely a kutya vörösvértesteiben szaporodik és ezzel súlyos megbetegedést okoz a számára. A kórokozó a Dermacentor reticulatus nevű kullancsban található meg gyakorta.

Kullancsveszély – miért van veszélyben a kutyája?

Mivel a fertőzött kullancs csípése során sporoziták kerülnek be a véráramba és a vörösvérsejtekben szaporodni kezdenek, majd a parazitákkal teli vörösvértestek szétesnek, a felszabadult paraziták pedig újabb sejteket támadnak meg, így a ciklus folytatódik.

A kórokozó a fertőzött kutya vörösvértesteiben szaporodik tovább, a megtámadott vörösvértest szétesése után pedig újabbak betegednek meg.

A szóban forgó parazita a kullancs bélhámsejtjeiben ivartalanul szaporodik (nagy merozoitákat képezve), ezek a kullancs nyálmirigyébe belekerülve tovább osztódnak és fertőző trofozoita jön létre.

A kutyájánál hamar súlyos vérszegénység jelei léphetnek fel

Olykor az immunrendszer a nem fertőzött vörösvértesteket is elpusztítja, ilyenkor sárgaság is kíséri a betegséget.

Vemhes kutyája esetében a kicsinyek is veszélyeztetettek
Kutyában méhen belüli fertőzésátvitel is valószínűsíthető. Ezt a gyakorlat is alátámasztja, ugyanis a fertőzött anyák újszülötteiben olykor súlyos parazitémia mutatható ki.

Amit nem kívánna a kutyájának, mégis megtörténik

A babéziozis egyetlen hazánkban kapható hatékony gyógyszere – az állatorvosok szerint – egy injekciós készítmény, az imidocarb.

A beadása után 10-15 percen belül a kutyák általában nyugtalanok, néhányszor hánynak is, vagy hasmenés tüneteit produkálják. Gyakran izomremegés és szapora szívverés is kíséri mindezt.

Ráadásul a készítmény képtelen elpusztítani az összes parazitát a kutyában. Így továbbra is hordozók maradnak. Visszaeshetnek és fertőzési forrásul is szolgálhatnak.

A kullancsok által terjesztett halálos babézia fertőzés csakis időben elkezdett kezeléssel gyógyítható. Enélkül a kór halálos lehet. A kullanccsal történő érintkezés után maximum 3 napja van, mely a kutyája megmentését szolgálja.

Késlekedés esetén infúziós terápiára is szorulhat, de nagyobb valószínűséggel már menthetetlen állapotba kerül.

Mire figyeljen a kutyájánál? – Beszédes tünetek

Mivel a kullancs már nem feltétlenül található meg az állatban, a kísérő tünetek igen fontosak lehetnek. Az állat a megszokottól ellentétben nem olyan aktív, bágyadtság jellemzi. Nem eszik, és nem szívesen mozog.

A vizelete sötétsárga majd barna. És teljes elesettség jellemzi.

 

Kullancsokat bárhol összeszedhetünk, már most márciustól is. Azonban háziállataink sokszor nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint mi. Akár a saját kertben, vagy parkban kivitelezett könnyed móka is végzetes lehet. Gyanú esetén azonnal forduljon vele állatorvoshoz. Ő javasolhat advantix csepp, kiltix vagy scalibor nyakörvet is megelőzésképpen.

Irtójóirtás Kft.

1188 Budapest Bocskai utca 103/B
Tel/fax: 06 1/630-47-20

Iroda: 06 20/587-89-48

Titkárság: Hőbenreich Fanni
06 20/288-81-45

Tulajdonos,Titkárság: Törökné Vajda Szimonetta
06-70/388-15-50

E-mail: info@irtojoirtaskft.hu

Adószám: 14485297-2-43
Céget bejegyző bíróság neve: Fővárosi Törvényszéki Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 01-09-905924