NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

El kell viselni, vagy enyhíthető az ágyi poloska csípésének következménye?

El kell viselni, vagy enyhíthető az ágyi poloska csípésének következménye?

 

Talán hallott már az ismeretlen csípésnyomról, melyet még a bőrgyógyászok is nehezen azonosítanak be. Egyesek levakarják a húst is a bőrükről, másik egy bárányhimlősre emlékeztetnek a piros foltokat illetően. Az ágyi poloska csípése enyhíthető bárhogyan is?

 

Az ágyi poloska ritka bosszantó rovar. Az esetek 80%-ban az emberek nem is látják, csak a csípéseiket tapasztalják. Főleg a kisgyermekes családoknál viszont akár allergiás reakciók miatti következményeket is okozhat.

A csípések beazonosítását sokan nehezen valósítják meg, mivel gyakran egy szimpla csalánkiütésre hasonlít.
A csípés beazonosításához feltétlenül szükséges ismerni a keletkezések körülményeit.

Nem a csípést kell vizsgálni, hanem a vele összefüggő helyzetet

A csípések kinézete egészen különböző lehet. És a csípések is más-mást válthatnak ki egyesekből. A körülmények ismeretében azonban könnyebben beazonosítható.

Sokan láthatatlan élősködőnek vélik. Pedig nem az.

Azonban a kifejlett, rozsdabarna színű 4-6 mm-es ágyi poloska rejtőzködő életmódjának köszönhetően igen ritkán mutatkozik. A búvóhelyeit ismerve is nehéz felfedezni egy zsúfolt szobában.

Inkább a poloska árulkodó jelei utalnak a jelenlétére: csípések helyei, ürüléknyomok vagy a peték. Tény, hogy rendkívül nehéz ráakadni, de nem láthatatlan lény. Az ágyi poloskának vérre, ehhez pedig alvó emberre van szüksége.

 

Az ágyi poloska éjszaka „vadászik” és napközben okozza a tüneteket

Az ösztönei alapján megy. Önt elsősorban hő-, és szén-dioxid kibocsátása alapján találja meg a fején található csápok segítségével.

A szúnyogokhoz hasonló elv alapján igyekszik vérhez jutni. A vérszívás során két csövet szúr a bőrbe. Az egyiken keresztül alvadásgátló, és érzéstelenítő anyagokat juttat a szervezetbe. Ezzel biztosítva a zavartalan „étkezést”.

A másikkal végzi a vérszívást. Amivel akár 5 perc alatt végezhet, de megesik, hogy 30 percig is eltart neki. Míg Ön az igazak álmát alussza, semmit sem érez abból, hogy egy ágyi poloska a vérét szívja.

Azonban másnap –különösen a nap második szakaszában – jelentkező viszketés, és piros, foltos kiütések jelzik az éjszaka történteket.

Alapvetően bármilyen testtájékot érinthet a viszketés, ahol a bőrfelület puhább. És a poloskacsípés akár hetekig is viszkethet.

Egyesek fájó érzést tapasztalnak, ez azonban esetleg egy vakarás okozta gyulladásból származhat. Minden esetben egy bőrgyógyásszal való konzultáció adhat megerősítést.


Nem lehet, hogy csak szúnyog vagy bolha?

Gyakran szúnyogra, vagy bolhára gyanakodnak egyesek. Ám téli szezonban, netán a szúnyog csekély jelenléte mellett (Vape, szúnyogháló) ennek kevés az esélye. Pókcsípés esetében pedig a kettős harapószerv nyomán jelentkező két fehér pont árulkodna.  

Az esetek jelentős százalékában ágyi poloska a ludas, ha lakásban történő csípésről van szó.

Milyen az ágyi poloska csípése és hogyan lehet enyhíteni a csípés tüneteit?

Magát az ágyi poloska csípését tekintve a tünetek változóak lehetnek. Lehet egy apróbb piros pont, vagy nagyobb vörös folt,  netán felpúposodott sárgás gennyes kiütés. A tünetek attól is függnek, hogy mennyire érzékeny a szervezet ezekre a csípésekre.

Az ágyi poloska csípése 7-10 napig is viszkethet. És akár több hétig is eltarthat.  
A csípő és viszkető érzés enyhítésére egyesek rázókeveréket (cinkkeverék) javasolnak, másoknak bármilyen viszketés elleni gél csillapítja a tüneteket. Így a Fenistil gél és társai mind használható megoldás lehet.
De a patikában kapató bármilyen rovarcsípést enyhítő krém szóba jöhet (pl. ilyen a közismert Antivakarin).

Mint minden más bőrprobléma esetében, itt is az emberi szervezetek alapján más és más lehet az enyhülést hozó szer.

Csupán viszket vagy fertőző és veszélyes is lehet?

Felnőttek esetében nem kell tartani semmilyen veszélytől. Kisgyermekeknél azonban olyan jellegű csalánkiütést okozhat a poloskacsípés, melynek folyamatos és kontrolállhatatlan vakarásával fertőzéseket okozhat.

Esetükben egy szúnyogcsípés elvakarása is kockázatot jelent, azonban a poloskacsípés akár 1 hétig is kínozhatja őket. És próbálja meg bárki azt mondani egy gyermeknek, hogy ne vakarózzon, amikor rettentően viszket.

Az ágyi poloskák csípésükkel fertőző betegséget azonban nem terjesztenek.

Az irtás során használt vegyszerektől nem kell tartania. A befújt tárgyakkal, huzatokkal érintkező bőr nem fog a jövőben bőrproblémákkal küszködni. Az irtószer a kijuttatott koncentrációban nem okozhat bőrirritációt.

A friss ágyipoloska-gond igazolása még szakember számára is kitartó és alapos kutatást igényel. És rengeteg tapasztalatot.

Ezért az ágyi poloska tüneteinek „legjobb enyhítése” a mihamarabbi szakmai segítség elfogadása. A probléma gyors kezelése rengeteg patikalátogatást, kellemetlen tüneteket, és lelki megpróbáltatást spórol meg Önnek. 

Irtójóirtás Kft.

1188 Budapest Bocskai utca 103/B
Tel/fax: 06 1/630-47-20

Iroda: 06 20/587-89-48

Titkárság: Hőbenreich Fanni
06 20/288-81-45

Tulajdonos,Titkárság: Törökné Vajda Szimonetta
06-70/388-15-50

E-mail: info@irtojoirtaskft.hu

Adószám: 14485297-2-43
Céget bejegyző bíróság neve: Fővárosi Törvényszéki Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 01-09-905924