NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Némán tűr? Nem magánügy a szomszédja poloskákkal fertőzött lakása

Nem tudom észrevette már, hogy az ágyi poloskagond reális és súlyos közösségi probléma. Különösen panellakások esetében. Azok, akik a megfelelő lépéseket teszik meg a poloskagond felszámolása érdekében, hosszútávon és rövid időn belül tapasztalhatják a sikereket.

De mit lehet tenni a problémát előidéző csökönyös lakók esetében? Jó hír: nem kell némán tűrni.

 

 

Biztosan tapasztalta már, hogy a szomszédokkal néha nagyon nehéz.
Csupán szót váltani velük a postaládáknál, vagy megszavaztatni egy fontos döntést. Közösségi problémák esetében még inkább. A kényelmetlen igazság az, hogy az ágyi poloskagond nem izolált probléma.

Ha csupán egyetlen lakó fittyet hányva a problémára nem hajlandó részt venni az irtási munkálatokban, az egész lakóközösség életét megkeseríti.

A közelmúltban az 1990-es években lehetett ágyipoloska-fertőzésről hallani, az ÁNTSZ Budapest Fővárosi Intézete Entomológiai laboratóriuma vizsgálatra beküldött vérszívók közt nagyobb arányban (akár 60%-uk is) vizsgált be ágyi poloskákat. Budapest 8. kerületének súlyos fertőzöttsége szinte már köztudott.

 

Valamit tényleg szükséges tenni panelek esetében a pingpongfertőzés elkerülése érdekében.  (Mi az a pingpongfertőzés?) De mégis mit lehet tenni, ha a fertőzőforrás épp egy makacs lakó, aki nem képes kötélnek állni?

Egyre többen észlelik a problémát. A másodikon, a negyediken, a tízediken. De az is lehet, hogy csak Ön a szerencsés közeli lakó, aki a szomszéd lakás élősködőin osztózik.

Vajon lehet poloskairtásra kötelezni a panelekben bárkit is?

Paneleknél és lakóközösségeknél nagyon gyakori eset, hogy valakit egy másik lakás poloskái vagy csótányai fertőzzék meg.
A közelség, és a lakások összeköttetéseinek hozadéka, átka.
Ilyenkor hiábavaló az egyéni védekezés. A probléma újbóli felbukkanása ugyanis csak idő kérdése.
Mit lehet tenni, ha a szomszéd lakásra nincs befolyása?

Nem kell némán tűrni, a szomszéd fertőzöttsége nem magánügy

Egy társasház esetében sok mindennel kell együtt élni. Biztos tapasztalta, hogy a„közös élet” számos kompromisszumot követel meg.

Az ágyi poloska azonban nem kompromisszum tárgya.
Akkor sem az, ha a makacs szomszéd elzárkózik a kérdéstől, a probléma megoldásától. Az irtástól.  

Amikor békésen nem megy: jön a bürokrácia, és a nyilvánosság

Ágyi poloskát ma szinte bárhol össze lehet szedni. A poloskák megléte pedig nem utal elhanyagolt otthonra, koszos élettérre. „Az ujjmutogatás” ezért teljesen felesleges. Az eset akár Önnel is megeshet.
A társasházak esetében számos közös összefogás lehetséges: közgyűlések, az irtási költség eloszlása.

Az összefogás és szervezettség a siker kulcsa.

Mi a teendő, amennyiben a lakóközösség hiába kötelezi a lakót az irtásra?

Hiába a közgyűlés, az összefogás, a segítség, a békés út…
A bizonyítottan fertőzésforrás lakás tulajdonosa továbbra is „irtózik” az irtástól.
A lakóközösség segítségére lehet ilyenkor a helyileg illetékes Népegészségügyi Intézet.

Az ÁNTSZ honlapján megtalálható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (OTH, országos intézetek), a megyei/fővárosi kormányhivatalok és a járási/kerületi hivatalok részére történő bejelentési (jelentési) kötelezettséget előíró hatályos jogszabályok felsorolása, méghozzá szakterületenként.

(A jogszabályról bővebben >>>)

 

Az ÁNTSZ kötelez: az ágyi poloska nem magánügy

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedések lefektetik, hogy az ágyi poloska, csótány egészségügyi kártevő.

Ártalma elsősorban abból ered, hogy nyálmirigye véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmazó váladékot termel.  Az emberi szervezetbe jutva bőrizgalmat, duzzanatot és gyulladást okoz.

Csípése különböző mértékben válthat ki reakciókat. A csípést kis piros folt jelzi, csalánkiütés-szerű tüneteket produkál. A fájdalom és a viszketés csak órák múlva jelentkezik.

Az ellenük való védekezésről az épület, és lakás fenntartójának ill. tulajdonosának gondoskodni kell. Amennyiben erre nem hajlandó, a városi intézet határozattal kötelezi az egészségügyi kártevők elleni védekezésre.

A hatóság azonban csak megalapozott bejelentésekkel foglalkozik. Tanácsos lehet rovarirtó véleményét, közgyűlés jegyzőkönyvét is csatolni a bejelentésnél.

 

Nem fogom arra kérni, hogy használja ezeket az intézkedési lépéseket. Ez mindig az Ön döntése marad.
Azonban azok, akik közösségi intézkedésként ügyelnek az irtási folyamatokra, és lépésekre, hosszútávon nélkülözik a poloskagondokat.

Irtójóirtás Kft.

1188 Budapest Bocskai utca 103/B
Tel/fax: 06 1/630-47-20

Iroda: 06 20/587-89-48

Titkárság: Hőbenreich Fanni
06 20/288-81-45

Tulajdonos,Titkárság: Törökné Vajda Szimonetta
06-70/388-15-50

E-mail: info@irtojoirtaskft.hu

Adószám: 14485297-2-43
Céget bejegyző bíróság neve: Fővárosi Törvényszéki Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 01-09-905924