NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Egér a raktárban? Nagyobb anyagi veszteséget okozhat Önnek, mint gondolná

„Felfüggesztette az üzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A bírság akár több százezer forintos pénzbüntetés is lehet, emellett viselnie kell az üzemnek a megsemmisítés költségeit is.” – még szerencse, hogy nem az Ön üzemét, raktárát érinti e megállapítás?

Nos, e forgatókönyv ma már minden olyan élelmiszerekkel foglalkozó egységnél esélyes lehet, ami félvállról veszi a rendszeres kötelező rágcsálóirtást. De miért veszi ezt a NÉBIH ennyire szigorúan?

Jaj, de "cuki"- szól a megállapítás egy fehér egér láttán az állatkereskedésben. Háziállatként valóban ennivalóak lehetnek, ám a szupermarket zacskói közül ránk tekintgetve már kevésbé látjuk őket édesnek. 

Az ilyen jellegű közelség két igen fontos kérdést vet fel: vajon a megvásárolt termékek milyen betegségeket hozhatnak velünk együtt haza?

Másrészt a szupermarket vajon mindent megtesz-e a törvényben előírt kötelezettségének: és rendszeres rágcsálóirtást rendel-e el?

Az egerek irtásáról gondoskodni kell.

Különösen olyan helyeken, ahol fokozott a rágcsálóveszély. Többek közt az élelmiszerekkel foglalkozó egységeknél.

Az egér rágcsáló, kártevő. Ezt sokan elfelejtik.

Ám érdemes tudni, hogy nem feltétlenül az elfogyasztott élelem, takarmány mennyiségével okoz kárt. Ráadásul az általa elfogyasztott élelem mennyisége is elhanyagolandó.

Azonban mindent összejár, összerág. És beszennyez. Ezek az állatok szeméten, hulladékon keresztül jutnak el egyik helyről a másikra. Mindeközben a testükre tapadt kórokozók egyik tárgyról a másikra kerülnek át. 

Rágásnyom, ürülék, pézsmaszag

Mindez árulkodhat jelenlétükre.
De mit jelent ez a gyakorlatban? Az általuk hordozott kórokozók akár nagyon veszélyesek is lehetnek: ilyen a fertőző agyhártyagyulladás  vírusa is. A fertőzött egér ürülékén, nyálán keresztül juthat el a vírus az élelmiszerekre, vagy a vízbe. 

Az egerek jelenlétéről, és nyomairól pedig gyakorta csak a kisboltok, hipermarketek, raktárak, üzemek vezetői, dolgozói tudnak. A vásárlók nem.

Legrosszabb esetben ők is szembesülhetnek vele egy-egy élelmiszerben fellelhető nyom láttán. Az elhanyagolt egérprobléma ráadásul fokozhatja a „egérgond” mértékét. Hiszen rendkívül gyorsan szaporodnak. Egy kifejlett nőstény évi öt-hatszor is képes elleni; akár egyszeri alkalommal hat-nyolc kölyköt is. Az ivarérettség pedig akár 2 hónap alatt végbemehet az esetükben.

Ha a törvényben nem szabályoznák, egyedül a tulajdonosok lelkiismeretén múlna a rendszeres rágcsálóirtás. Ezért rendeli el a hatóság az élelmiszerekkel foglalkozó egységeknél a rendszeres egérirtást.

Célzott és folyamatos védekezés az egerek ellen

Az élelmiszerraktárak és a feldolgozóhelyek egérmentessége közérdek. Az általuk okozott károk pedig elsősorban nem a tulajdonosoknak okoz anyagi kárt. Hanem az élelmiszerekkel érintkezőkre jelent veszélyt (beleértve a raktárban dolgozókat is).

Élelmiszert forgalmazó, árusító, előállító egységként Ön bármennyire is szigorúan betartja a higiénés feltételeket, jelenlétüket nem fogja tudni elkerülni.

A rendszeres rágcsálóirtás megszervezése Önnek nem jelent túl nagy megterhelést. Mindössze egy telefonba vagy levélbe kerül. Azonban annak elhanyagolása jóval nagyobb anyagi kárt okozhat Önnek – a komoly büntetéseket, a bezárást és a negatív hírértéket is beleértve-, mint néhány megdézsmált termék a raktárban.

Irtójóirtás Kft.

1188 Budapest Bocskai utca 103/B
Tel/fax: 06 1/630-47-20

Iroda: 06 20/587-89-48

Titkárság: Hőbenreich Fanni
06 20/288-81-45

Tulajdonos,Titkárság: Törökné Vajda Szimonetta
06-70/388-15-50

E-mail: info@irtojoirtaskft.hu

Adószám: 14485297-2-43
Céget bejegyző bíróság neve: Fővárosi Törvényszéki Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 01-09-905924