NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Valami kaparászik a falban, de nem az, amire Ön gondol

Tavaszi, kora nyári napok nyugalmát megzavaró eseménye lehet, ha folyton kaparászás és nyüzsgés hangját hallja otthonában. Hol a fal felől, hol az ablak felől. De olyan is megeshet, hogy a konnektor felől jön a rejtélyes hang. Azonban nem rágcsálókkal akad dolga; valami sokkal különösebbel, de annál hétköznapibbal.

 

Esett már meg Önnel, hogy egy meleg nyári napon a szobában olvasgatva vagy tv-t nézve, valami zizegett a környezetében? Mintha kaparászna, nyüzsögne.
A természet rovarai és bogarai hol itt, hol ott lepnek meg bennünket. És megtalálnak minden apró rést, amin a meleg elől elvonulhatnak, vagy fészket rakhatnak.

Így eshet meg Önnel – különösen fa nyílászárók esetében -, hogy szúnak vélt egy redőnytokba betévedt darazsat, aki egyfolytában úgy zsongott, mintha „fűrészelne”. És épp ennyire megtévesztő lehet egy cserebogár is, amit egérnek néz a téglafal mögül.

 

Kaparászó hang, vagy csak hangokat hal?

Nem Ön hal magában hangokat. Tényleg elképzelhető, hogy cserebogár tévedt az otthona azon részébe, amit szemmel nem lát.  A cserebogár a föld alatt fejlődik ki, azonban onnan kijőve befúrhatja magát házak oldalába.

A cserebogár eljuthat odáig, hogy Ön otthonának bármelyik helyiségében találkozhat a jelenséggel. Hallhatja a hangját a falból, konnektorból, lámpabúra kifúrt járata mögötti falrészből.Nemcsak lyukat fúrnak a ház oldalán, de feljöhetnek csatornavezeték mentén is.

 

Honnan tudja, hogy nem rágcsáló a kaparászás hangja?

Mert a rágcsáló nem valószínű, hogy egy helyben maradna. Így amennyiben a hang lokális helyzete nem változékony egy tömörebb téglafal esetében, és szinte mindig ugyanabból az egy pontból jön, akkor valószínűleg cserebogara van.

Könnyűszerkezetnél már nem ilyen biztos a helyzet. Tetőterek esetében is gyakori a gipszkarton alkalmazása, és amennyiben a hang is lokálisan változó helyen fellelhető, akkor gyanítható a rágcsáló jelenléte.

 

Elpusztul a cserebogár, vagy van teendőnk vele?

Inkább az előbbi. A pusztulása szinte biztosra vehető.
Ha ki is jut onnan, már valószínűleg nem éli túl. A falat nem érdemes károknak és véséseknek kitenni, csak azért, hogy megtaláljunk egy haldokló bogarat.

Ez azt jelenti, hogy csupán reménykedhetünk abban, hogy minél hamarabb megtörténik. Különösen, ha idegeinkre megy az állandó kaparászás.
A cserebogarakkal elbánni házon kívül érdemes. Azonban ez korántsem annyira egyszerű, ugyanis a cserebogár jelenléte a jelenlegi gond.

Mivel kikelésük a föld alatt történik (pajorból), és évekig szunnyadnak odalent – a téli hideget is túlélve-, hosszú harcnak lehet kitéve. A sikeres megelőzéshez elengedhetetlen a talaj fertőtlenítése, felásása. Ebben egy kertész is tud Önnek segíteni.