NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Mit tegyen, hogy véletlenül se vigyen haza ágyi poloskát a fertőzött munkahelyéről?

Zsófi egy magyar kórházban dolgozik. Ahol az osztályán ágyi poloska fertőzöttség miatt irtást rendeltek el. Egyetlen gondolat motoszkál már benne egy jó ideje a munkába menet: Hogyan ne hozza haza magával a „kórt”. Mi a teendő megelőzésképpen, ha munkahelye fertőzött?

Az ágyi poloska továbbhurcolása talán az egyik legbosszantóbb dolog a világon.
Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem lenne most fertőzött az otthonunk, ha pont nem ott és nem akkor vagyunk épp, amikor vagyunk.

Valahogyan hazahozzuk.

Ha munkahelye – mely lehet kórház, szálloda, kollégium, munkásszálló stb.- fertőzöttnek számít, és épp irtási munkálatok zajlanak, akkor sem kell rettegnie minden nap. Csupán néhány megfontolandó tanáccsal a minimálisra csökkentheti a hazahurcolás esélyét.

Mit tegyen, hogy ne vigye haza az ágyi poloskát a fertőzött helyről?

A legcélravezetőbb, ha minél kevesebb tárgy, ruha megy el Önnel a munkahelyre. Hiszen minél több dolgot, táskát, kardigánt visz el magával, annál több potenciális felületet biztosít a poloska számára.

Ha egészségügyben dolgozik, bizonyára amúgy is gyakorta szokta mosni a fehér munkaruhákat. Azonban javasolt lehet azonnal hazaérve a mosógépbe dobni minden aznap hordott ruhát.

Sőt a fürdőben átöltözni. Semmiképp sem a hálóban.
És a ruhák se a gardróbba kerüljenek.

Mi a helyzet a táskákkal és kabátokkal?

Amennyire lehetséges a munkahelyén, a saját szekrényében tárolja azokat, és ne legyenek mindenfelé. Ha ez közel van a fertőzött helyiség(ek)hez, inkább egy távolabbi helyet válasszon a tárolásra. Természetesen amennyiben megoldható és biztonságban vannak értékei.

Keresse az elszeparált tárolási megoldásokat.

A csakis „tutibiztos” poloskamentes táska az, ha az irtási napokra, vagy a néhány hétre inkább szatyorban vagy egyéb eldobható dologban viszi el magával az aznapi fontos tárgyakat, ruhaneműket, vagy élelmet.

Ha nem tudja elkerülni, hogy ugyanazon helyiségben dolgozzon, mint ahol a fertőzöttséget tapasztalták; akkor minél kevesebb személyes holmit vigyen be a helyiségbe, és azokat semmiképp se a földön vagy a fal közelébe (felakasztva) tárolja.

Mivel a poloska vérre megy, és az emberi hő, és szénmonoxid-kibocsátásokat érzékeli, leginkább Ön vagy egyik kollégája lesz a  célpontja. Így semmiképp se emberhez közeli területen tárolják a személyes holmiijaikat. Inkább a legtávolabbi pontot válasszák ki erre a célra.

A legjobb, ha egy fémből készült bútort jelölnek ki erre, és annak lábait is szigetelőszalaggal vonják körbe úgy, hogy annak ragacsos külseje essen kifelé (’odaragasztják a ragasztót magát”). Így egyetlen poloska sem fog átjutni rajta, csak beleragadni.

A ruhaneműk felakasztását is kerülje. Egy fémszék is megteszi erre a célra. De, amennyiben autóval jár dolgozni, és nem okoz gondot a hideg időben se eljutni a bejárati ajtóig, inkább hagyja a kocsiban.

A váltócipő is javasolt, az otthoni cipő gondos tárolásával együtt. Egészségügyben ez a szokás még kapóra is jöhet Önnek.

A kényelmetlen igazság az, hogy nem lesz sem egyszerű, sem komfortos kivitelezés. De egy esetleges ágyi poloska fertőzöttség otthonában nemcsak anyagilag keserítheti meg az életét, de lelkileg és fizikailag is. Így megér ennyi odafigyelést a megelőzés.