NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Hogyan kerülhet csótány a tiszta otthonába?

Nem csak a bogárfóbiásoknak okoz gondot egy csótány megpillantása saját otthonában. A csótányok ráadásul a legrendesebb lakásokat és a „legtisztaságmániásabb” lakókat sem kímélik. Most megtudhatja miért.

Csótány, de mégis hogyan és honnan jött?
E kérdés szinte bárkiben megfogalmazódik, aki életében nem látott még élőben a saját otthonában csótányt. Maximum az állatkereskedésben, vagy a Wikipédia oldalán.
Valahogy az igénytelen életkörülményekkel, és elhanyagolt környezet képével kapcsolódik össze a fejünkben.

Honnan kerülhet csótány egy igényes és rendszeresen takarított lakásba?

A félelem, az értetlenség, az undor és a „menekülési kényszer” fog el szinte mindenkit, amikor éjszaka kimegy a fürdőszobába és az ajtó előtt a csempén hirtelen egy csótány szalad át.

Hogyan lehetséges ez, amikor 10 éve lakik itt. Sohasem találkozott még csótánnyal. Ráadásul néhány éve felújítás is volt a házban, minden át lett építve. A nyílászárók is jól zárnak.
A „tiszta udvar, rendes ház” tudatában az értetlenség nagyon is jogos.

Szóval hogyan is kerülhet csótány egy tiszta lakásba?

Felderítésük nem könnyű feladat. Amíg nem kerül a látóterünkbe, nem tudunk a létezésükről. Nem vérszívó állatok, ezért esetükben nincsenek csípésnyomok.

És igen rejtett életmódot folytatnak. Habár túlélnének egy földrengést is. Nem véletlenül terjedt el róluk az állítás: a „csótány mindent túlél”.

Gyakran akkor vesz tudomást róla, ha éjszaka a vizes helyiségekben – gyakorta a konyha, fürdő, mellékhelyiség szokott lenni- a hirtelen villanykapcsolás következtében megzavarja azok éjszaki tevékenységét.

 Ilyenkor ugyanis látótérbe kerülnek. De lehetséges, hogy napközben egy-egy példány bukkan fel, vagy egy-egy tetem kerül elő innen-onnan.

Hazánkban a német, az amerikai és az ismert konyhai csótány ismert leginkább. Mindegyik aktív és passzív úton is bejuthat egy lakásba.

Társasházak, panelek esetében a lakások „összeköttetése” biztosítja számára az ideális körülményeket az egyik helyről a másikra történő eljutásban.  Így a szerelvényfalakban található csőáttörések kiváló köztes útvonalat biztosítanak nekik. De bármilyen repedés, lyuk adhat otthont egy szaporodó csótánynak.

 Azonban passzív módon is bejuthatnak: amikor a boltok polcairól épp azt az élelmiszert vagy csomagolást emeljük el, amiben bizony egy potyautas is meglapul.

Valószínű csótányt láttam, de nem biztos …

Különösen az apró csótányok felismerése okozhat dilemmát. Azonban egy ragacsos csótánycsapda megadhatja a választ kérdésére. Amennyiben csótánnyal akad dolga, a boltokban kapható csapda megadja a választ rá.

Irtásuk azonban már nem feltétlenül eredményes a boltokban kapható csapdák segítségével. A megfelelő életkörülmények biztosítása mellett,  a megfelelő mennyiségű táplálék, búvóhely és ideális hőmérséklet igen gyors szaporodásukat vetíti elő.

Ráadásul előfordulhatnak több helyiségben is. A fertőzés mértékét egy szakember tudja kellőképpen felmérni, mint ahogy a megfelelő irtószer alkalmazásának bevetésével is hatásosabb eredményt érhet el.

Többek között a gélezéssel, mely a modern technológiák egyik legkönnyebben és mindemellett hatásosan alkalmazható módszere. Egy módszer, mely hosszabb távon garantálja Önnek a sikert. Tudjon meg róla többet következő cikkünkből!