NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Hogyan irtják a szennyvízcsatornában a patkányokat a szakemberek?

A rendkívül találékony, hihetetlenül jól alkalmazkodó vándorpatkány – aki mindent túlél – jelenléte a szennyvízcsatorna-hálózatokban nem meglepő. Ám elszaporodásuk horrorisztikus is lehetne, ha a szakemberek nem irtanák őket a csatornahálózatban is.

Hogyan történik mindez? Íme, a sötét csatornahálózat kulisszatitkai.

 

Anglia csatornarendszerében több millió él. A New York-i patkányok számát pedig kétmillióra becsüli a Columbia egyetem egyik professzora.

Ám Budapest, vagy bármely magyar város sem kivétel, ami a patkányokat illeti. Ez évben Abonyból, Szolnokról érkeztek olyan hírek, amelyek rágcsálóinvázióval riogattak.

Egy év alatt 50%- kal növekedett a patkányok elszaporodásával kapcsolatos panaszok száma. Ráadásul a téli hidegek elől a vándorpatkány az ember lakókörnyezetébe és a csatornahálózatokba húzódik.

A nyári és őszi szaporulat ilyenkor új élőhelyet keres magának. Míg a házi patkány inkább a föld feletti területeket kedveli, és előszeretettel tanyázik a szemétkupacokon, ólakban, farakásokon, falba fúrt üregekben és padlásokon; a vándorpatkány a szennyezettebb földalatti helyeket, "élettereket" kedveli.

Így a kanálisok, trágyaaknák és természetesen a szennyvíz-csatornák gyakori látogatói.
Az enyhébb telek pedig sok esetben még tavasszal is súlyos rágcsálóhelyzetet eredményeznek.

Az Ön városa sem patkánymentes, csak annak látszik

Nem gondolná Ön sem, hogy autóval a városban közlekedve milyen mozgalmas élet zajlik méterekre a föld alatt.

Egyetlen város sem patkánymentes, csak annak látszik.
A nagyvárosokban mindaddig nem okoznak meghökkenést, míg kiadós esőzés vagy áradás után tömegesen nem jönnek ki a csatornahálózatból.

Egy városi patkányirtás során a csatornahálózat rágcsálóirtása is kiemelten fontos a szakemberek részéről.

Hogyan jutnak ki a csatornarendszerekből?

A patkányok a csapadékvíz elvezetésére szolgáló úgynevezett víznyelő-rácsokon keresztül érkeznek, amik összeköttetésben állnak a szennyvízcsatornával.

Ezen helyek kezelése létfontosságú, méghozzá speciális irtószerek, paraffinos csatorna- blokkok alkalmazásával.

Sok esetben léclábakon fekvő csatornaládák kerülnek elhelyezésre a csatornaszemek aknáiban. A zárt szerelvények védik az irtószert a nedvességtől és nyugodt körülményt biztosítanak a táplálkozó patkányok számára.

A patkányok a csatornahálózatból leginkább a rossz, gondozatlan, és mindemellett szakszerűtlenül épült, vagy netán régi vagy beomlott szennyvízcsatorna vagy derítőakna révén juthatnak a felszínre.

Intelligens állatok, megtalálják a módját.

Kiadós esőzések után nemcsak az elhagyatott épületekben, elhanyagolt, gondozatlan udvarokban tűnhetnek fel, hanem a csatornahálózatból is érkezhetnek. Irtásuk esetében szinte nincs olyan terület vagy helyszín, ami ne jönne szóba.

Azonban Budapest ma már a legpatkánymentesebb fővárosok egyike. A rendszeres és szakember által végzett kártevőirtásnak megvan az eredménye.

Csatornázási munkálatok és mellékhatásai

Csatornázási munkák során előfordulhat, hogy oly mértékben megbolygatják a rágcsálók élőhelyét, hogy azok tömegesen élelmet keresni jönnek a felszínre.

A csatornarendszer korszerűsítésének befejeztével is indokolt lehet még az irtás, hiszen egy régi egyesített rendszerű csatornánál a szennyvízben mindaddig megtalálták a táplálékukat a patkányok; ám utólag mivel már csak csapadékvíz folyik benne, más helyen kereshetnek élelmet.

Ma a városokban szinte mindenkire jut egy patkány. Ezért szükség van a rendszeresen végzett irtásra a kritikus pontokon, illetve a csatorna-, és csapadékvíz-hálózatban is.