NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

A bogár, ami előtt teljesen tanácstalanul áll a konyha közepén

Nem, ez bizony nem a csótány. Hiszen vele szemben azért egyes intézkedéseket eszünkbe jutna kieszközölni. Egy igen elterjedt élelmiszerkárosítóról van szó, ami ritkán téved a lakásba. De ha ott van, illik tudni, hogy mi a teendő az invázió megelőzése érdekében.

 

Ez a babzsizsik. Nem csodálom, hogy most felvonta a szemöldökét.
Sokan nem is hallottak róla. Hiszen a lakásban ritkán előforduló bogárról van szó. Így megjelenése nagy tanácstalanságot hozhat maga után: “Mit csináljak most?”.

(A babzsizsik (Acanthoscelides obtectus) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe és a levélbogárfélék (Chrysomelidae) családjába tartozó faj.Wikipédia)

 

Tehát mit tegyen a babzsizsikkel?

A babban, és egyéb hüvelyes magvakban megtelepedő, 2-5 mm hosszú, nagyon tömzsi testű, antennáival csápoló kis bogár passzív úton kerülhet az Ön konyhájába is. Tehát nem szándékosan az Ön otthonát szemeli ki és lepi el, csupán rossz termékhez nyúlt a boltban.

Fertőzött élelmiszerrel „terjed”.  A boltban kapható hüvelyes élelmiszerek között egy babzsizsik-kolónia is megbújhat a szép csomagolás mögött. A magvakban elhelyezett lárvákból néhány hét alatt kifejlődő „babzsizsikfalu’ számára a mindig 21-22 fokos szobahőmérsékletű bolt kiváló terepet nyújt a kikelésre. A csomagoláson belüli páratartalom pedig csak hab a tortán.

 

Hol találkozhat vele otthon és mit tegyen?

Valószínűleg az egyik hüvelyes élelmiszer zacskójában. Amikor a babfőzeléket készítené elő, de az is lehet, hogy kimászott már onnan, és épp a konyhapulton mutatja meg magát. Amikor a sikítás vagy az ijedtség és az enyhén megemelkedett pulzusszám után a papucsáért nyúlna, jusson eszébe: nem elég, ha csak elpusztítja a szóban forgó példányt.

Fontos, hogy a jelenléte észlelése után a többi hasonló és kevésbé hasonló élelmiszert is átnézze: bontott, bontatlan száraz áru. Neki bármilyen élelmiszer szóba jöhet, ahová berágja magát. Egyik csomagból kijőve a másikba.

Nem biztos, hogy csupán egy példány van a konyhában. A ki nem kelt lárvákról nem is beszélve.
Szóba jöhetnek a hüvelyesek, tészták, lisztek, és a búzadara is.

Dobja kukába a babzsizsikkel a fertőzött szárazárukat?

Igen és nem is.
Feltétlen dobja kukába, de csak miután jéghideggel vagy tűzforróval kiölte a bogarat. A -18 fok, vagy a + 100 fokos víz alkalmas erre, ezzel a lárvákat is elpusztítja. Ezután már biztos lehet benne, hogy nem fognak a kukából kimászni.

Ha üveges tárolókban tárolja a szárazárukat (amúgy is divatos manapság), akkor ezzel egy esetleges babzsizsik-fertőzöttség esetén is egy helyen tarthatja azt, és megelőzheti az inváziót. Az üvegen ugyanis képtelenek átrágni magukat.

A legfontosabb az invázió megelőzése a megfelelő intézkedéseknek köszönhetően.

 

Irtójóirtás Kft.

1188 Budapest Bocskai utca 103/B
Tel/fax: 06 1/630-47-20

Iroda: 06 20/587-89-48

Titkárság: Hőbenreich Fanni
06 20/288-81-45

Tulajdonos,Titkárság: Törökné Vajda Szimonetta
06-70/388-15-50

E-mail: info@irtojoirtaskft.hu

Adószám: 14485297-2-43
Céget bejegyző bíróság neve: Fővárosi Törvényszéki Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 01-09-905924