NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Titokzatos fekete bogár, amit lehet Ön is csótánynak vél?

Hiába a szúnyogháló minden ablakon, mégis találnak belőle reggelente néhány darabot a lakásban – írják sokan a közösségi fórumokon. Egyesek azt hiszik csótány, holott a júniustól „tanyázó” aratóbogár egészen másfajta élőlény. Lehetséges, hogy Önt is ez keseríti meg? Ismerje meg a cserebogárnál is idegesítőbb bogarat.

 

Az Aratóbogárnak ismert titokzatos fekete bogár a bogarak rendjébe és futrinkafélék családjába tartozó rovarfaj. Habár gusztustalan és összetéveszthető lehet a csótánnyal – különösen annak, aki élőben sosem látott még csótányt-, nem a csótányra jellemző életmódot folytat.

Sokaknak egy mezei tücsök is elégséges ahhoz, hogy megtévessze őket, a Gabonafutrinkaként is ismert Aratóbogár távolról kísértetiesen hasonlít a csótányra. Sokan egész este csapkodnak miatta.

Nem alszanak. Helyette bogarakat vadásznak.
Lehet önmagára ismert?

 

Miért ennyire idegesítőek a csótánnyal összekeverhető Aratóbogarak?

Csak éjjel aktívak.
Azaz a csótányokhoz hasonlóan éjjelente fogják Önre hozni a frászt. Javarészt.
Azonban a csótányokkal ellentétben repülni is tudó Gabonafutrinkák más néven Aratóbogarak, hangosan zümmögnek és lecsapnak bárhová. (A repülő csótányokról olvasna? A repülő csótány a budapestiek legújabb kártevője.)
Egyes tapasztalatok szerint rászállnak a fejre, ágyra, bárhová.  Hiába a szúnyogháló az ablakon, mégis sikerül bejönniük.


A Gabonafutrinka a bogarak rendjébe és futrinkafélék családjába tartozó rovarfaj.
Nem káros és nem bánt. A mezei poloskához hasonlóan ártalmatlan, csak nagyon ronda.
És egyes helyeken sok van belőle. A júniusi rajzásuk miatt a nyár kezdeti időszakától örvendeztetik meg az otthonokat. Mivel a gabona szárában fejlődnek, rajzásuk egészen augusztus végéig eltart.

Magyarországon főleg a sík és kevéssé lejtős búzatermő tájakon gyakori. Csak kötöttebb talajon fordul elő, mivel a homokos, laza talajon a lárva nem képes lakócsövet készíteni. (Wikipédia)

Kimondottan gabonaféléket (zabot, árpát) károsít a mezőgazdaságban. Jellemzően ültetvényeken fordul elő, de a rajzási időszakban a városokban is  megjelenik.

 

Kánikula és gabonaföld a láthatáron – nagyobb az esély rájuk

Mivel a legnagyobb melegben a gabonaföldekről jönnek be az otthonokba és a nedvességet keresik És ezért keverik gyakran őket össze a csótányokkal.

Azonban betévedt példányuk a csótányokkal ellentétben nem szaporodik lakáson belül. Ha nem ütjük agyon, vagy dobjuk ki az ablakon, néhány napon belül elpusztul magától, amennyiben nem talál nedvességet.

Így irtószer alkalmazása teljesen felesleges. Minden nyáron lehet velük találkozni. Így fel lehet készülni arra, hogy esetleges szigetelési problémák és szúnyoghálógondok javításával kivédhetőek legyenek.

 

Irtójóirtás Kft.

1188 Budapest Bocskai utca 103/B
Tel/fax: 06 1/630-47-20

Iroda: 06 20/587-89-48

Titkárság: Hőbenreich Fanni
06 20/288-81-45

Tulajdonos,Titkárság: Törökné Vajda Szimonetta
06-70/388-15-50

E-mail: info@irtojoirtaskft.hu

Adószám: 14485297-2-43
Céget bejegyző bíróság neve: Fővárosi Törvényszéki Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 01-09-905924