NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Kullancsszezon már márciustól, 7-8 fokos hőmérsékleten?

Kullancsszezon már márciustól, 7-8 fokos hőmérsékleten?

Régóta él a tévhit, hogy kullancsok főleg nyáron leselkednek áldozataikra. Azonban már most a kora tavaszi időben is a bőrünk alá kerülhet egy fertőzött kullancs. Az első kullancsok ugyanis márciusban is megjelenhetnek, már 7 °C hőmérsékleten is. Kutyánkra ráadásul akár halálos is lehet egy fertőzött mintapéldány.

 

Nemcsak nyáron van veszélyben a betegséget hordozó kullancsokkal szemben. Márciusban, a tavasz beálltával ugyanolyan éberséggel tanácsos résen lenni, mint a nyár folyamán.

A téli hónapok végén az első igazi napsütésre, és ’pluszfokokra’ örömittasan ugrunk bele a tavaszba. Kardigán, a sapka a táskába, és a bicikli is előkerül a tárolóból vagy a pincéből.

Meglehetősen kevesen gondolják úgy, hogy a felhőtlen ég nem mindig jelent felhőtlen gondtalanságot. Egy betervezett kirándulásnak akár szomorú vége is lehet a márciusi napokban is.
De nem kell ehhez még akár a kertünket sem elhagyni.

 

Az enyhe tél megint kedvezett a parazitának


Az enyhe téli időjárás miatt valószínűleg idén is tetőzik majd a kullancsok száma hazánkban. A potenciálisan veszélyes helyek pedig lehetnek a strandok, parkok, játszóterek, családi kertek vagy a túracélpontok is.  

Kullancstámadás márciusban?

A közönséges kullancsok (szaknyelven Ixodes ricinus) akár márciustól júniusig/júliusig, és utána szeptembertől októberig fordulnak elő leginkább nagy számban. De már a hidegebb és hűvösebb évszakban is feltűnhetnek.

Az első kullancsok tehát már most márciusban is megjelenhetnek, ugyanis már  7 °C hőmérsékleten is aktívak.  A legoptimálisabb élet-, és fejlődési feltétel náluk a 17 és 20 °C környezeti hőmérséklet.

Számos kórokozót hordozhatnak és terjeszthetnek. Hazánkban az átlagembert leginkább a Lyme-kórral és a vírusos agyvelőgyulladással szokás riogatni.

És még mindig a Lyme-kór viszi a pálmát. 2015-ös adatok alapján 1445 Lyme-kóros esettel találkoztak az orvosok, míg a kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladás regisztrált száma 106 volt. Utóbbi habár ritkább, de súlyos következményekkel járhat.

A kullancsveszély figyelmen kívül hagyása nemcsak kellemetlenséget okozhat

A két betegség lefolyása, és a védekezés módja is eltérő. A súlyosabb kullancsvírus okozta agyvelőgyulladás influenzára hasonlító tünetekkel indít,  egy-két hét lappangási idő után jelentkezve.  A fertőzés lezajlása után is maradhatnak vissza károsodások.

Lyme-kórra gyanakodni akkor kezdhetünk, ha a csípés körül megjelenő, általában ovális alakú bőrpír keletkezik a bőrünkön. De mivel az esetek egy részében meg sem jelenik, hiányát sem vehetjük készpénznek.  A Lyme-kór viszont időben elkezdett antibiotikum-kezeléssel gyógyítható.

 

Nem minden kullancs hordozó, de ugye nincs röntgenszemünk


Habár nem minden kullancs hordoz kórokozót, és még a hordozó kullancsok is csak egy része adja át vérszívása során az embernek a kórt; a patikában kapható kullancsteszteknek nem sok hasznát vehetjük. Gyanú esetén – mely lehet egy bőrtünet, izomfájdalom, fejfájás vagy láz jelentkezése – a legbiztosabb, ha orvoshoz fordul.

Amit semmiképp ne tegyen a kullanccsal a bőre alatt

A Lyme-baktérium minden esetben a kullancs potrohában, azaz a gyomrában található. Legalábbis a legnagyobb számban.

Ezért a kór elterjedését kockáztatja azzal, ha a kullancsot öklendezésre készteti, vagy összenyomja a gyomra tartalmát. A kullancs eltávolításával azonban nem célszerű várni az ügyeleti szobában, hiszen minél nagyobb időt tölt az ember bőre alatt, annál inkább növeljük az esélyét a fertőzésre.

A kivételéhez csak egy határozott mozdulat kell. A kullancs eltávolításának a helyét és idejét pedig célszerű egy naptárba feljegyezni. Ha gond van, az orvos is rá fog kérdezni.

A megfelelő védekezés (riasztósprayk, megfelelő védőöltözet és a kullancsmustra a túra után) elengedhetetlen már kora tavasszal is.

 

Különösen figyelve a  háziállatokra, a kutyákra.

Akikre a kullancsok által terjesztett Babesia-fertőzés súlyos következményekkel járhat. A gyengeség már 1-2 nap alatt leterítheti őket. És a késlekedés akár végzetes is lehet a számukra.

Ha már nem bírjuk megállni, hogy végre a szabadba menjünk a jó idő beálltával, nem kell visszafogni magunkat. Azonban fontos tudni, hogy nemcsak a jó idő és a napsütés vár ránk odakint.

Irtójóirtás Kft.

1188 Budapest Bocskai utca 103/B
Tel/fax: 06 1/630-47-20

Iroda: 06 20/587-89-48

Titkárság: Hőbenreich Fanni
06 20/288-81-45

Tulajdonos,Titkárság: Törökné Vajda Szimonetta
06-70/388-15-50

E-mail: info@irtojoirtaskft.hu

Adószám: 14485297-2-43
Céget bejegyző bíróság neve: Fővárosi Törvényszéki Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 01-09-905924