NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Ágyipoloska-irtás a dédi idejében és most – ma ezért biztonságosabb

Házi módszer vagy szakember? Jön a dilemma, ha ágyi poloska kerül terítékre. Ha a dédit vagy a nagyit kérdezi, szinte biztos, hogy rémtörténetekkel fogja riogatni. Ő még „a cián időszakában” nőtt fel. De miért volt ez annyira veszélyes, és miért biztonságosabbak a mai módszerek?

 

Manapság kevesen tudják, hogy mit jelent az ágyi poloskával történő közelebbi kontaktus a gyakorlatban. Bezzeg a dédi idejében. Jönnek is az emlékezések egy vasárnapi ebéd során.
Az emlékek ugyanolyan elevenen élnek mai is…

A lakókat kitessékelik. És kezdődik a szokásos évi poloskairtás.
Gázmaszkos emberek lepik el a környéket. Körberagasztják a korhadt ablakszárnyakat, ajtónyílásokat. Mintha magával az Ebola vírussal állnának szemben.
Aztán elbarikádozzák a folyosók végét. Ciánoznak.
Majd 48 óráig ide semmi se ki, se be.

A dédi még most is úgy mesél róla, mintha épp ott lenne. A szellőztetéskor gyomorforgató, büdös szag lengi be az egész házat, melyet hosszú ideig érezni.

Mégis hatásos volt. Csak épp veszélyes.

A szocializmus vívmánya: a hatvanas évekre valóban kipusztultak az ágyi poloskák.
A dédi az akkori idők anyagi és társadalmi helyzetét tekintve, a szegénységgel hozza összefüggésbe a problémát.

De vajon köze van a higiéniai állapotokhoz a poloskák elterjedésének?

Ma is él a köztudatban, hogy csak olyan otthonokban lelhető fel poloska, amelyeket a lakók nem tartanak tisztán. Holott évtizedekkel később a rovarok elszaporodása akár vétlen is lehet.

Az ágyi poloskák elszaporodása világszerte óriási gond.

A 21. századi utazási feltételek, a hotelek gyakori látogatása, és az egyre növekvő betondzsungel  sokszor hívatlan vendégeket jelent. A panelvilág közműjáratai, a lakások összeköttetése a pinpong-fertőzések kiváltó oka. A használt bútorok beszerzése szintén alapjai lehetnek a veszélynek.

Elég egyetlen egy poloska, hogy az intenzív honfoglalás megkezdődjön. Majd beköltöznek az ágyunkba, a matracba, a kárpitba, a tapéta alatti falfelületekre is.

A dédi kora óta változott a világ

A fertőzött lakások mértéke 1930-1940 –es években még 70-80%-os volt.
A szinte járványszerű állapot még a második világháború után is tartott, 1945-1960 között 60-80%-os arányban. A dédi által ismert DDT és a gázosítás (cián-hidrogén, majd 1964-1984 között DDVP alkalmazása) a fertőzöttséget ugyan visszaszorította.

Azonban veszélyessége miatt rövid időn belül betiltották.

Azóta kinyílt a nagyvilág, jönnek és mennek az emberek, és a poloskák újraélednek. 1970-1990 közötti években viszonylag alacsony szinten maradt a fertőzöttség. Onnantól számolva viszont újra feléledt a kor.

A fővárosban ma óriási mértékű az ágyipoloska-fertőzöttség.

Miért biztonságosabb ma a szakemberek által végzett ágyi poloskairtása?

Az irtáshoz használt irtószer ma már nem az emberre is igen veszélyes cián.
Ennek velejárója, hogy a lakóknak a munkálatok idejére nem kell kiköltözniük otthonukból.
A ma használatos permetszerek az emberi egészségre egyáltalán nem ártalmasak. Ráadásul a bútorokat, falakat is be lehet fújni velük.

Leggyakrabban permetezéssel létrehozott tartós méregmezővel történik az irtás, mely kezelés kiegészülhet hidegködképzéssel.

Hogyan irtják ma a poloskákat?

A permetezéses eljárás esetén több hatóanyagot használnak a szakemberek. Az egyik hatóanyag azonnal elpusztítja a jelen lévő ágyi poloskákat. A másik irtószer hosszú hatástartóssággal rendelkező anyag, amely 6-10 hét hatástartóssággal is rendelkezhet, ami a peték esetében lehet hatásos.

Azonban minden esetben többszöri irtás szükséges egyetlen irtási munkálat során. Az eljárást meg kell ismételni.

A füstképzéssel történő irtás ált. kiegészítő módszerként alkalmazzák, önmagában nem alkalmas ágyi poloska kiirtására. Permetezéssel együttesen használható megoldás.

Ennek lényeg, hogy egy füstpatron begyújtásakor füst keletkezik és így hatóanyag kerül a légtérbe. A füst a résekbe, repedésekbe, a vezeték,- és csőhálózatokba is behatol. Növeli az irtás hatékonyságát.

Ahol az irtás permetezés által nem végezhető, ott a porozásos módszer alkalmazható.
Ez egy por állagú vegyszer. Mellyel a konnektorok, kapcsolók, elektromos szekrények is kezelhetőek.

A gázosítással végzett poloskairtás ma már nem engedélyezett lakott területen. Mivel mérgező és károsítja a környezetet.

(Így irtjuk mi a poloskákat)

 

A cián betiltása miatt van annyi ágyi poloska?
A DDT betiltása sokak szerint az ágyi poloskák számának jelenlegi, újbóli növekedését eredményezte. Azonban a DDT-vel szembeni rezisztenciát már a betiltása előtt évtizedekkel korábban széles körűen ismerték. Így ha manapság alkalmazható is volna, nem biztos, hogy hatékony lenne.

A legutóbbi felfedezések nagyon jelentős rezisztenciát állapítottak meg több, jelenleg használt hagyományos rovarirtó szerrel szemben.  Ez magyarázat lehetne az ágyipoloska-irtásban mutatkozó jelenlegi nehézségekre, és a fertőzöttség egyre növekvő mértékére.

Számos magyarázatot latolgatnak a szakemberek. A legfrissebb információkkal hamarosan boncolgatni fogjuk.

 

Ami biztos: Minden elmulasztott nappal csak több ágyi poloska fog élni otthonában. Ezért nem éri meg rossz tanácsokkal, tévhitekkel, hiedelmeken alapuló tanácsokkal kísérletezgetni. És a régi mendemondák miatt lemondani a szakszerű segítségről. 

Irtójóirtás Kft.

1188 Budapest Bocskai utca 103/B
Tel/fax: 06 1/630-47-20

Iroda: 06 20/587-89-48

Titkárság: Hőbenreich Fanni
06 20/288-81-45

Tulajdonos,Titkárság: Törökné Vajda Szimonetta
06-70/388-15-50

E-mail: info@irtojoirtaskft.hu

Adószám: 14485297-2-43
Céget bejegyző bíróság neve: Fővárosi Törvényszéki Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 01-09-905924