NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

A repülő csótány a budapestiek legújabb kártevője?

Amikor megnyitotta ezt a cikket, már sejtette, hogy izgalmas lesz. Talán azon tűnődik, hogy vajon tényleg létezik-e repülő csótány. Nemcsak, hogy léteznek, de Magyarországon is egyre gyakoribbak, 2014 óta hivatalosan is regisztrálták őket kártevőként.

Így egyes budapesti kerületeknek már nemcsak a közismert háromféle csótányfélétől kell tartania.
De a repülő csótánytól is. Ismerje meg a Rózsadomb bandázóját, a budai zöldövezetek csótányát.

 

 

Kétféle ember létezik. Akinek már volt dolga csótánnyal, és akinek még nem.
Az utóbbiak közt pedig vannak olyan tévhitekkel élők, mely szerint a takarítás, és a tisztaság megteremtése távol tartja őket.

A csótányok megjelenése nemcsak fizikai kellemetlenségeket okozhat. De lelki sérüléseket és traumákat is. Pánikroham, képzelődés, a biztonság érzetének csorbulása mind velejárójuk lehet. 

Sokakat érzékenyen érint, amikor szembesülnek a tévhit csalódást okozó következményével: és megjelennek az otthonukban.

De nincs olyan ember, aki ne tudna legalább egy fotót felidézni a rovarról. Az erősen lapított testéről, ovális körvonaláról, barna vagy fekete kinézetéről, nyakpajzsáról és két serteszerű csápjairól. És az undorról, ami a látvány miatt keletkezik bennük.

 

De vajon Ön látott-e már repülő csótányt?

Csótányból több ezer féle van.
Egyes adatok a 4000 fajt is megközelítik.
Azonban hazánkban közismerten három csótányféle hozza rá az ijedelmet az emberekre. A konyhai, a német és az amerikai csótány.  

Mindegyik feromon kibocsátásával talál magának párt, a petetokokban hordott peték pedig több hetes vagy hónapos időszak alatt (fajtafüggő) kelnek ki. Fejlődésük a fél évtől akár 3 évig is eltarthat, mire elérik az ivarérettséget.

Azonban roppant szaporák. Egyetlen petetokban akár 50 lárva is lehet. Ahol élelmet „szimatolnak”, onnan nem könnyen állnak odébb.
Különösösen, hogy mindenevők.
 

Ez nem csak mászik, de repül is?

A csótányok nemcsak a padlón közlekednek.
De falon (akár üvegfal is), csöveken, csilláron, bármilyen résen bemászva.
Néhány éve azonban egyes budapesti kerületekben egy újfajta csótány is megmutatta magát: a lapp erdei csótány (Ectobius lapponicus).

A kellemetlenségeket főleg Budapest II., III., XII., XXII. kerületeiben okozza. A legmeghökkentőbb arcokat aratja le, ugyanis a mezei poloskához hasonlóan repül, és a meleg illetve a fény is igazán vonzó hatással van rá.

Tél közeledtével a mezei poloskán kívül e rovar is könnyedén az otthonok vendége lehet.
Hosszú csáp, 6 – 12 mm méret, szárnyfedő és barnás szín jellemzi. Sok tekintetben azonban eltér a lakásbeli rokonaitól.

Ellentétben a lakásban található csótányokkal, az erdei csótány nappal éli aktív életét. És a nevéből is adódóan erdőkben, tisztásokon, a környezetben, az avar közelében érzi magát jól.

Ő is mindenevő, azonban élőhelyét tekintve korhadékokon és kisebb rovarokon él.

A mezei poloskához hasonlóan véletlen repül az otthonokba, vagy zárt térbe. A meleg és a fény vonzza, akár csak a poloskákat. A kertek ellepése azonban már nagyobb kárt okozhat a tulajdonosoknak.


Ezért fontos a megelőző rovarirtás a csótányok tekintetében

A csótányok szaporodása, vándorlása passzív és aktív módon is megtörténhet.
Társasházak esetében a lakásba kerülhet egy gyakori jelenség okán: a szomszédból vándorolva. De a pincéből, a ház falán felmászva az utcáról (a melegre jönnek télen), vagy akár kánikulában a hűvösre behúzódva kintről is.  

Aktív módon pedig saját magunk is behurcolhatunk néhány petét ( vásárolt bútor dobozában lerakott peték, élelmiszerek doboza), vagy példányt.

A csótányokat permetezéssel vagy géles eljárással lehet a leghatékonyabban kiirtani. A gyomorméreg legfőbb előnye legfőképpen a csótányok kannibalizmusában keresendő: a mérgezett állat elfogyasztása is a halálukat okozza.
Így az utolsó túlélő pusztulása is garantált.

Erdei csótányok esetében a lakásba való berepülés ellen szúnyoghálóval lehet a leginkább védekezni. Az elhanyagolt kert (avar mindenütt) azonban vonzó lehet a számukra. Célszerű ezt is megfékezni és rendben tartani a kertet. Az irtószer az esetükben kevésbé hatásos, mivel az irtószerek aktivitási ideje is más, mint zárt térben. Itt a csapadéknak is ki vannak téve.

 

Társasházak esetében a közösségi összefogás alkalmazható megelőzés gyanánt a csótányokat tekintve. A társasházak folyamatos rovarirtásra javasolt.  Pincék, mérőhelyiségek, hulladéktárolók, mélygarázsok és a már érintett lakások is az irtás célpontjai. Amennyiben időben lépnek, megelőzhetik a súlyos, és elterjedt valamint ismétlődő fertőzöttséget.

Irtójóirtás Kft.

1188 Budapest Bocskai utca 103/B
Tel/fax: 06 1/630-47-20

Iroda: 06 20/587-89-48

Titkárság: Hőbenreich Fanni
06 20/288-81-45

Tulajdonos,Titkárság: Törökné Vajda Szimonetta
06-70/388-15-50

E-mail: info@irtojoirtaskft.hu

Adószám: 14485297-2-43
Céget bejegyző bíróság neve: Fővárosi Törvényszéki Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 01-09-905924