NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Egy ismeretlen csípésnyom, melyet még a bőrgyógyászok is nehezen azonosítanak be

„Valami megcsípett éjjel.”- szól gyakorta a megállapítás.  A „valami” megfejtése néha igen nehéz lehet. Azonban, ha ágyi poloskáról van szó, nagyon is fontos. Hiszen nem mindegy, hogy mikor és valóban indokoltan kell-e rovarirtót hívni egy felderítésre. Most segítünk a csípések beazonosításában, mely még a felkészült bőrgyógyászokon is gyakorta kifog.

 

Az emberek nem szeretnek feleslegesen költekezni, ezért minden lehetőséget megragadnak, hogy mérlegeljék a döntésüket. Jól jön ilyenkor néhány kapaszkodó, hogy mégis mi alapján döntsenek.
Ilyen a szakemberek igénybevételének indokoltsága is.

 

Tehát csípések vannak. De vajon az ágyi poloskától?
A válasz azért is fontos, mert lehetséges, hogy nem a rovarirtó cég hibázik, amikor nem talál ágyi poloskára utaló jelet a szobában (Holott Önnek meggyőződése, hogy van.). De az is lehet, hogy tényleg figyelmetlen egy szakember – ezért sem mindegy, kit bíz meg a feladattal, vagy az mennyi tapasztalattal rendelkezik-, és Önnek igaza van: ágyi poloskával akad dolga.

Ez esetben viszont célszerű nem annyiban hagyni a problémát.

 

Csíp, de nem mindegy mikor
Amikor napközben tudatosul az emberekben, hogy valami éjjel megcsípte őket, sok esetben találgatnak. Vagy gyakorta pókra vagy szúnyogra gyanakodnak.

A köztudatban elterjedt információk szerint az élősködök közül Magyarországon a kullanccsal és a szúnyogokkal akadhat leginkább dolga. Holott a tetű és a bolha is ismert élősködő, az influenzaszerűen terjedő ágyi poloska pedig szinte ezeknél is nagyobb gondot okoz.

Nehezebb tőle megszabadulni. És nem szezonszerűen támad.

Azonban mind közül csak ketten támadnak éjszaka. Ha téli hónapokban lepik el a csípések, már ki is zárta a szúnyogok eshetőségét.  Nyári időszakban ráadásul Vape társaságában is ritkább lehet a szúnyogok támadása. Azonban, ha a viszketés tartósabban marad meg és sokkal erőteljesebben viszket, mint egy megszokott ás átlagos szúnyogcsípés, máris kezdhet gyanakodni.

Ami ágyipoloska-csípésre utal

Az ágyipoloska-csípésre gyakorta jellemző, hogy a legtöbbször a rovarok éjszaka csipkedik össze (nappal sem lehetetlenség pl. a tv előtt a kanapén ücsörögve, ehhez azonban éhes poloskának kell lennie).
Általában éjszaka még nem, azonban másnap délelőttől kezdődik az elviselhetetlen viszketés. Mely leginkább a puha, ruházattal nem borított részeken látszódik meg. Tipikusan reggelre, délelőttre tűnnek fel a kiütések, de nem ritka, hogy valakinél csak délután jön elő.

És a viszketés akár napokon át tart.
Van, hogy akár már aznap este, vagy 1-2 nap elteltével újabb keletkezik. Viszont zümmögésnek, és egyéb rovarnak semmi nyoma.
Mindeközben a család többi tagját láthatóan elkerülte a jelenség. Vagy csak enyhébben jelentkezik.

Az ágyi poloska csípése sok esetben még a bőrgyógyászokon is kifog.

 

Gyors csekklista a csípés beazonosításához
Minél több állítással ért egyet, annál nagyobb a valószínűsége a poloskának.

1. Míg egy szúnyogcsípéstől 1-2 napig szenved, a mostani tünetek akár 4-5 napig, vagy egy hétig is eltartanak.

2. Éjszaka nem vakarózik, azonban ebédidőben már feltűnően sokat. A délután pedig maga a pokol.

3. A szúnyogcsípésekkel ellentétben nem csak ott vannak csípések, ahol kilógott a lába és keze a takaró alól. De ott is, ahol nem volt ruházat, azonban vélhetően a takaró alatt volt. Míg egy szúnyog nem nagyon tud a takaró alá repülni, a poloska oda is bemászik. A csípésnyomok elszórtak a test puhább felületein.
 

4. A csípések néha szünetekkel jelentkeznek. Napokig semmi, majd ismét több csípésnyom egyszerre.
5. Vape és társai aktív használata mellett is jelentkeznek a csípésnyomok.
 

6. Csak magán van csípés? A szúnyogokhoz hasonlóan a poloskák esetében is előfordulhat szelektálás.
Míg egyeseket jobban csípnek a szúnyogok, másokat kevésbé, ez a poloskáknál is igaz. A hölgyeket a tapasztalatok szerint jobban kedvelik.

Ráadásul vannak, akik másként reagálnak a csípésekre. Van, aki észre sem veszi, és van, akinél komolyabb allergiaszerű tüneteket produkálnak. Ugyanabban a hálóban, vagy akár ugyanabban az ágyban háló emberek esetében a csak egyikükön jelentkező tünet sem zárja ki a poloska jelenlétét.
 

7. A vércsepp jelenléte a lepedőn még nem feltétlen egyértelmű, de a fekete apró kis ürüléknyomok már annál inkább.
A poloskák jelenlétének egyéb tünetei is lehetnek egy lepedőn vagy ágyneműn. Ilyen a vércsepp is. Azonban míg egy szúnyog véletlenszerű összenyomása az éjszakai forgolódás közben is hagyhat ilyen nyomot  – viszont ez esetben az agyonnyomott szúnyog is a helyszínen marad-, ágyi poloska vérszívására is utalhat a jel. Mint ahogy a fekete kis ürülékeinek jelenléte is árulkodó jel lehet.


Milyen maga a csípésnyom?
Pirosas, foltszerű kiütés. De pontosan hogy néz ki?
Bizonyára most a kiütéseire tekint, vagy az emlékei jönnek elő Önben, és próbálja eldönteni, hogy vajon olyan-e, amilyennek leírtuk.
Azonban egy csípésnyom kinézete nagyon különböző lehet. Függ az embertől is. Annak szervezettétől. Attól, hogy miként reagál a csípésekre.

Ha Ön egy pókcsípéstől is úgy néz ki, hogy mások rögtön a bőrgyógyászatra küldenék, előfordulhat, hogy  intenzívebb a csípések vizuális megjelenése.

A reakció nagyon változó lehet.
 

Köszönöm, hogy az általam leírt jelek figyelembevételével dönt a szakszerű segítség mellett. A biztos gyanú mellett azonban nem okos döntés elmenni. A leggyorsabb cselekvés a biztosítéka a legsikeresebb irtás valószínűségének.

Irtójóirtás Kft.

1188 Budapest Bocskai utca 103/B
Tel/fax: 06 1/630-47-20

Iroda: 06 20/587-89-48

Titkárság: Hőbenreich Fanni
06 20/288-81-45

Tulajdonos,Titkárság: Törökné Vajda Szimonetta
06-70/388-15-50

E-mail: info@irtojoirtaskft.hu

Adószám: 14485297-2-43
Céget bejegyző bíróság neve: Fővárosi Törvényszéki Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 01-09-905924