NAPTÁR

IDŐPONTFOGLALÁS

ÍRJON ÜZENETET!

INFO@IRTOJOIRTASKFT.HU

MOBIL SZÁMUNK:

06 20 587 89 48

Elhanyagolt telek és utólagos értesülés egy bírságról

A parlagfűirtás nem önérdek, hanem közérdek. Ezért irtásának elmulasztását lehet és szükséges is jelezni az illetékeseknek. E közérdekű védekezést azonban sokan nem veszik elég komolyan. Az alábbi történet is ezt tanúsítja.

Milyen negatív következményekkel járhat egy mulasztás?

László már 5 éve egy telek tulajdonosa. Nagyszülői örökségként kapta, habár nem számolt vele igazán. Jó ideje tervezi, hogy a meglévő telket eladja, netán építkezik rá. De nem jutott még oda, hogy ténylegesen is tegyen valamit az ügy érdekében.

Ritkán tesz látogatást arrafelé; ezért arról sincs tudomása, hogy az elhanyagolt telek milyen gyomoknak ad élőhelyet.

Pedig ad.
Nem is
egyféle veszélyes, allergiát okozó gyomnak. Köztük a parlagfűnek és fekete ürömnek.

A művelésen kívüli területek legnagyobb veszélye, hogy bármikor felütheti a fejét egy-egy allergiát okozó növény. A parlagfű irtásának elmulasztásáról pedig lakossági bejelentés útján – mint ahogy Lászlót esetében is – többszörös pénzveszteség érheti a telek tulajdonosait.

 

Hogyan értesül a hatóság arról, ha valaki elmulasztja a parlagfű irtását?


Lakossági bejelentés útján kétféleképpen értesíthető a hatóság. Az országos parlagfű-bejelentési rendszer – létezik ilyen – révén: az pbr.nebih.gov.hu honlapon, ahol regisztrációt követően online is lehetséges bejelentést tenni.
De a legtöbb esetben a lakók a helyi Önkormányzatot hívják.

 

Milyen következményekkel számolhat, ha az Önkormányzatnál bejelentést tesznek az Ön mulasztásáról?

 

Bizonyára a méreg önti el, amikor tudomást szerez arról, hogy valaki bejelentést tett az Ön mulasztásáról. Azonban a közérdekű védekezést az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletről szóló 2008. évi 46-os törvény szabályozza.

A tüdőn át bejutó allergének által okozott tünetek megszüntetése az allergiások esetében létfontosságú. Elhanyagolásuk akár asztmát is kiválthat náluk. A szezonális allergénveszélyeket pedig a növények virágpora okozza. A parlagfű ezért is vált elsőszámú közellenséggé.

Ugyanis rendkívül sok pollent szór el, és rendkívül hosszan tartó virágzási idővel lehet nála számolni.  A július elején megjelenő bimbókon kívül a virágpora a fagyok beálltáig nagy mennyiségben jelen lehet a levegőben. Szaporodása gyors és nagy ellenálló képességgel rendelkezik.

Irtásuk nem egyszerű.

Ezért minden bejelentést követően az önkormányzatok helyszíni szemlét tartanak, melyről jegyzőkönyvet vesznek fel.

A mulasztást dokumentálva július 1-jét követően kényszerkaszálást rendelhetnek el: tehát egy megbízott vállalkozó az adott helyen elvégzi a munkát. Majd erről a munkáról, valamint a meglévő szituációról készült jegyzőkönyv továbbításra kerül az Illetékes Megyei Kormányhivatal Talaj-és Növényvédelmi Osztályára.

Itt pedig bírságot szabnak ki.

 

Milyen büntetésre számíthat?

A kiszabott büntetésen felül az Önkormányzat végzést küldhet, amely az irtási költségeken felül az ingatlan kinyittatásának költségét is tartalmazhatja (amennyiben nem sikerült bejutnia a területre).

 

Utólag értesülni a bírságról?
 

Egy örökölt telek mindig plusz bevételt jelent egy családi kasszát tekintve.
Azonban e telek nem csak papíron létezik. Ezért nem érdemes róla megfeledkezni.

Ugyanis bármikor előfordulhat – László esetében is így volt-, hogy egy elhanyagolt gyomos telek többszörös pénzbírságot vonz maga után.

Ráadásul, amennyiben nem bejelentés útján történik a kényszerkaszálás, hanem az Önkormányzat emberei veszik észre az elhanyagolt területet; értesíteniük sem szükséges Önt az elrendelt kényszerkaszálásról.

Így erről maximum akkor vesz tudomást, amikor a bírságokról és a járulékos költségekről kézhez kapja a számlát.

Ez pedig a terület nagyságától függően akár 15 ezer forinttól 5 millió forintig is terjedhet. Ez utóbbi főleg a nagyobb kiterjedésű – nem lakóingatlan – mezőgazdasági területek esetében igaz.

 

Kerülje el a kényszerkaszálást és az egyéb járulékos költségeket időben igényelt vegyszeres gyomirtással! Szakember segítsége mindig takarékosabb, hatékonyabb, környezetkímélőbb megoldást jelent, mint a pénzbírság.

Irtójóirtás Kft.

1188 Budapest Bocskai utca 103/B
Tel/fax: 06 1/630-47-20

Iroda: 06 20/587-89-48

Titkárság: Hőbenreich Fanni
06 20/288-81-45

Tulajdonos,Titkárság: Törökné Vajda Szimonetta
06-70/388-15-50

E-mail: info@irtojoirtaskft.hu

Adószám: 14485297-2-43
Céget bejegyző bíróság neve: Fővárosi Törvényszéki Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 01-09-905924